logo

Hallo ,

Welkom bij de achtste nieuwsbrief van Stichting Kunst uit geweld.
We willen jullie allereerst bedanken voor de steun het afgelopen jaar, een bewogen jaar.
Een jaar waarin Esther Veerman overleed op 13 mei 2024, de oprichtster en drijvende kracht achter Stichting Kunst uit geweld.
Afgelopen jaar stond in het teken van rouw, en daarnaast ook een grote wens vanuit het bestuur om haar Stichting en gedachtegoed voort te zetten. Hoe dan? Dat is dan even zoeken, wij kunnen het immers niet zoals Esther dat deed.
Doorstart Stichting Kunst uit geweld
Via deze nieuwsbrief willen wij jullie laten weten een doorstart te willen maken met deze Stichting. Hoewel we het afgelopen jaar niet stil hebben gezeten, hierover praten we jullie graag bij. Allereerst vertellen we over de nieuwe bestuurssamenstelling, daarna geven we een terugblik op het afgelopen jaar. En vertellen we over de plannen voor de komende periode.
Nieuwe bestuurssamenstelling
In januari 2024 namen we afscheid van Karin Somhorst. Zij was jaren voorzitter van de Stichting. We zijn erg dankbaar voor haar inzet. Met het vertrek van Karin startte Eline Renkema als algemeen bestuurslid. Zij zal zich in deze brief aan jullie voorstellen.
Na het overlijden van Esther heeft haar man Alexander Veerman de coördinerende taken van de Stichting op zich genomen en is hiermee ook bij het bestuur aangesloten.
Daarnaast zijn Eddy Oude Wesselink, Jannie Hartkoren en Janneke Leeflang nog steeds betrokken bestuursleden.
Landelijke conferentie van ‘Veilige kerk’ in Veenendaal
Het afgelopen jaar hebben we niet stilgezeten. Op dinsdag 12 november 2024 was de eerste landelijke conferentie van “Veilige Kerk” in Veenendaal. Het bestuur van Stichting Kunst uit geweld werd hiervoor uitgenodigd en mochten een expositie geven van een aantal werken van Esther.
Deze dag was er ook een liturgisch moment waarbij Esther eervol werd herdacht, haar man Alexander Veerman hield een prachtige ontroerende toespraak met als titel: “Haar naam blijft genoemd”. Er werden twee kaarsen aangestoken, één ter nagedachtenis aan Esther en één ter gedachtenis aan al haar lotgenoten.
Het was heel duidelijk dat Esthers werk en leven, juist op deze allereerste dag van de Veilige Kerk, niet kon ontbreken. Mensen namen de tijd voor de schilderijen die meteen bij de ingang waren opgesteld, we zagen dat mensen zichtbaar werden geraakt. De essentie van deze dag werd zo bij veel bezoekers bij binnenkomst al voelbaar. Snel werd duidelijk dat deze dag voor iedere bezoeker intens zou worden.

Lees meer over deze dag op de website onder het kopje ‘Nieuws’.
Uitreiking van de Esther Veerman Prijs
Op 13 mei aanstaande is het een jaar geleden dat Esther is overleden, we willen graag het gedachtengoed van Esther levend houden. Op initiatief van René Serno is de Esther Veerman Prijs in het leven geroepen.

René Serno van Stichting Samen voor Sliedrecht zegt: "Esther haar naam mag niet vergeten worden, en hoe kan dit beter door een prijs naar haar te vernoemen? Op deze manier blijven we haar naam nog vaker tegenkomen en blijft haar erfenis bestaan".
De prijs is voor een persoon of een groep die zich sterk maakt voor recht en gerechtigheid. Tot 13 april was er de mogelijkheid om een nominatie door te geven; we hebben 9 nominaties mogen ontvangen! Dat heeft ons heel goed gedaan. Het bevestigt dat we met een belangrijke zaak bezig zijn. Het helpt ons als Stichting ook om na het overlijden van Esther de draad weer op te pakken. Want we kunnen en moeten samen verder werken aan het tegengaan van geweld.

Uit de 9 nominaties heeft het bestuur 3 nominaties geselecteerd. De winnaar zal 13 mei bekend worden gemaakt.

Wisselbeeldje
De winnaar krijgt een houten wissel beeldje gemaakt door kunstenares Marjolein Bons. Daarnaast krijgt de winnaar 500 euro die te besteden is voor het doel waar hij of zij zich voor inzet. De 2e prijs zal 250 euro uitgereikt krijgen en de 3e prijs 100 euro.
Het woord ‘wissel beeldje’ verraad het wellicht al, in 2026 en 2027 willen we wederom op de sterfdag van Esther deze prijs uitreiken aan een persoon die strijd voor recht en gerechtigheid.

De uitreiking vindt plaats in de bibliotheek AanZet op 13 mei, Schedellaan 1 te Sliedrecht. De bijeenkomst start om 16.00, met een inloop vanaf 15.30. In de volgende nieuwsbrief zullen wij laten weten wie de winnaar is geworden, en wie de eer heeft gekregen op de 2e en 3e plek te mogen staan.
Vooruitblik najaar 2025; Themaweek ‘Kunst uit Geweld’ in de Meerpaal
In het najaar van 2025 zal er een thema week plaats vinden, wat meteen het grootste project zal worden voor Stichting Kunst uit geweld.

Deze week wordt mede mogelijk gemaakt en ondersteund door De Meerpaal; dit is een sociaal culturele organisatie van en voor Dronten. Tijdens de themaweek ‘Kunst uit Geweld’ wordt ingegaan op de vraag hoe kunst maken bij kan dragen aan de uiting van de pijn, het proces van verwerking en de behoefte om gehoord te worden. Daarmee hopen we een taboe te doorbreken en slachtoffers een stem te geven.

Dit belooft een waardevolle week te worden, de voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. In de volgende nieuwsbrief zullen wij hierover meer vertellen.
Even voorstellen…
Mijn naam is Eline Renkema. Ik ben getrouwd met Anton en samen hebben wij een zoon van 16 jaar, Robin. We wonen in Den Haag en ik ben verpleegkundige van beroep. Met Esther heb ik de afgelopen jaren een waardevolle vriendschap opgebouwd. Ik bewonder haar werk, inzet en liefde die ze had voor de Stichting en daarmee ook haar lotgenoten. Sinds januari 2024 mag ik mij bestuurslid noemen van Stichting Kunst uit Geweld. Ik vind het een eer om samen met het bestuur de Stichting voort te laten bestaan, dit zal ik doen met Esther als grote voorbeeld in mijn hart.
Bedankt voor uw interesse in deze nieuwsbrief.

Hartelijke groet namens het hele bestuur.