logo
Hallo ,

Welkom bij de eerste nieuwsbrief van Stichting Kunst uit geweld. Wij willen je bedanken voor je interesse in onze Stichting in de afgelopen periode. In onze nieuwsbrief komen nieuwe projecten aan bod, zoals onze actuele online tentoonstelling: "Ik kom tevoorschijn", en de eerste buitententoonstelling in Arnhem, die start in de Week tegen Geweld. Ook zal er weer een Voorlichtingsavond gehouden worden in Sliedrecht in de Week tegen Kindermishandeling. En we blikken terug op het afgelopen jaar.

Elke keer zal ook een van onze Kunstenaars zich aan je voorstellen in de rubriek: Kunstenaar in the spotlight en introduceert een van de mensen achter de schermen zich in de rubriek: Uit de coulissen.

Mocht je verder willen afzien van het lezen van onze nieuwsbrief dan kun je onderaan deze nieuwsbrief je ook afmelden.

Veel leesplezier!

Kunstenaar in de spotlight

Ik ben Mariëtte, 61 jaar, getrouwd geweest en nog een keer maar dan echt met een prins (zonder wit paard) en moeder van 2 volwassen kinderen. Als kind van 13 ben ik misbruikt door de gynaecoloog en later (daar kwam ik gaandeweg achter) speelde seksueel ongewenst gedrag nog vaker een rol in diverse stadia van mijn leven.
Als professioneel beeldend kunstenaar heb ik veel van mijn pijn en bagage, soms bedoeld, soms ook onbedoeld, in mijn werk gestopt. Mijn trauma’s en de gevolgen van het misbruik en vooral de reactie van mijn familie (ongeloof) komen het best naar voren in mijn foto’s. Foto’s, stuk voor stuk gemaakt met mijn iPhone en ook bewerkt op mijn iPhone. Pas bij het printen of druk-klaar maken van werk voor exposities komt er een pc aan te pas.
Het minimalistische werk spreekt voor zich.

Ik denk dat mijn beeldend verhaal kan bijdragen aan het verwerkingsproces van mezelf en, naar ik hoop, ook van anderen. Mijn foto’s en gedichten zijn misschien niet altijd een esthetisch gegeven en soms ronduit rauw en hard, ze spreken wel uit wat het is; misbruik.
Ik praat, vertel dus mijn verhaal, en dat van zoveel mensen, omdat wat stuk is kan helen… bij jou en mij. Werk over (seksueel)misbruik; thuis, op straat, in de kerk, of waar dan ook.
Werk over de gevolgen; de pijn, de eenzaamheid, het verlies van autonomie.. en meer.
Kunst omdat het moet voor: Iedereen die niet meer wil wegkijken maar durft te signaleren. Maar vooral voor jou: Lotgenoot Omdat ik zó hoop dat dit helpt om te gaan durven praten, te helen. Ik praat…

Groetjes Mariëtte

www.marietteschrijver.nl
Foto’s: ikzelf, gerelateerd aan het onderwerp, m.u.v. de eerste foto, steeds d.m.v. iPhone-art.
fotos-mariette

Wat komt:

- Nieuwe website
Misschien heb je het al gezien, maar sinds ongeveer een maand hebben we een nieuwe website. Er is hard aan gewerkt en wat vooral heel mooi is nu, is dat je ook kunt zien wat we de afgelopen jaren allemaal al gedaan en bereikt hebben (geschiedenis) en waar de Stichting voor staat. De doelstelling is namelijk het aangeven van de gevolgen van huiselijk geweld in de hoop dat het uiteindelijk ook teruggedrongen kan worden. Zeker in deze tijd van corona is dat opnieuw een heel belangrijk thema dat op de agenda van gemeentes. Maar we zijn ook gewoon heel blij dat onze website een stuk kleurrijker is!
- Voorlichtingsavond huiselijk geweld Sliedrecht
In Sliedrecht willen we net als vorig jaar een Voorlichtingsavond organiseren over de gevolgen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Zeker het afgelopen jaar tijdens de pandemie zullen mensen misschien meer spanningen ervaren hebben door het wegvallen van zekerheden en bijvoorbeeld inkomen. Dat kan ook gevolgen hebben voor veiligheid en stabiliteit thuis en in relaties. In religieuze settingen kan het nog weer anders uitwerken, en ook daar willen we aandacht voor vragen.

De avond is op maandag 16 november en wordt vanwege de ruimte gehouden in de Gereformeerde Kerk aan de Middeldiepstraat/Oranjestraat in Sliedrecht. In deze Week tegen Kindermishandeling staat het thema centraal: Kindermishandeling en huiselijk geweld tijdens de pandemie. Burgemeester van der Borg zal aanwezig zijn en Alexander Veerman zal ook iets vertellen over de spanningen van huiselijk geweld en kindermishandeling in een religieuze context. Esther Veerman zal als ervaringsdeskundige ingaan op de gevolgen van kindermishandeling.

De avond begint om half 8 en is vooral online te volgen. Via nieuws zullen we nog even aangeven hoe precies.
- Online tentoonstelling op onze website
De hele maand november is de online tentoonstelling te zien op onze website met de naam:
“Ik kom tevoorschijn - Kunst vanuit verhalen van huiselijk geweld en/of seksueel misbruik tijdens de corona-crisis”.
Deze tentoonstelling gaat over hoe mensen de corona crisis hebben beleefd vanuit het perspectief van huiselijk geweld en / of seksueel misbruik. Hoe hebben mensen zich gevoeld die dergelijke ervaringen met zich meedragen? De kunstenaars vertellen ons daarover en delen hun Kunst met ons. Deelnemers zijn:
  • Hilde Moreel
  • Jimmy Groen
  • Jennie Sloof
  • Mariëtte Schrijver
  • Janneke Nijboer
  • Marycoba
  • Askoa
  • Ingrid von Weersch
  • Esther Veerman
- Tentoonstelling Arnhem BUITEN!!
We hadden voorheen niet verwacht dat dit mogelijk was, maar in samenwerking met de Soroptimisten en gemeente Arnhem wordt tijdens Orange the World 2020, 15 dagen lang een buitententoonstelling georganiseerd. Op een groot plein worden op posters kunstwerken tentoongesteld van Kunstenaars die deelnemer zijn van onze Stichting. Wij zijn enorm trots op deze samenwerking die voor ons ook een soort pilot is. Maar vooral zijn we heel blij dat we op deze manier nog beter samen de strijd aan kunnen gaan tegen huiselijk geweld en de vaak levenslange gevolgen daarvan. Meer details komen nog bij de agenda op de website te staan.
Van 25 november tot 10 december 2020 met kunstwerken van:

  • Mariëtte Schrijver
  • Gabriel Orion Marie
  • Vicky
  • Anoniem
  • Esther Veerman
Arnhem-buiten

Wat was:

- Lotgenotengroep met thema-avonden
Het ligt alweer een periode achter ons, maar in het afgelopen jaar hebben we samen met een aantal lotgenoten een groep gevormd rondom een aantal thema-avonden. Hoe ingrijpend huiselijk geweld en seksueel misbruik is, bleek maar weer voor de vrouwen die de avonden bezochten, want praten over wat je meemaakt blijft gewoon heel erg moeilijk. Toch horen we van vrouwen (en ook mannen) hoe zeer de behoefte er is, om te vertellen en te delen met elkaar en met mensen die oprecht willen luisteren.
- Tentoonstelling Woudenberg
Tijdens de Week tegen geweld 2019 hebben we in het dorpshuis in Woudenberg met een aantal Kunstenaars een zeer indrukwekkende kleinschalige tentoonstelling neer mogen zetten. Misschien was de opening wel het meest indrukwekkend, zeker toen één van onze kunstenaars een klein stukje van haar levensverhaal met de aanwezigen deelde. We blijven benadrukken dat de kracht die ontstaat vanuit kwetsbaarheid ongelofelijk is en mensen in staat stelt tot groot innerlijk herstel, zelfs al betekent het dat we als samenleving daar veel geduld voor moeten opbrengen. Tijd is immers een relatief begrip?
- Prijsuitreiking Mensenrechtendag
Op de valreep van het jaar was er nog de Dag van de Rechten van de Mens en mocht Stichting Kunst uit geweld een kleine tentoonstelling verzorgen bij de Prijsuitreiking van de Mensenrechtendag.
mensenrechten

Uit de coulissen

Mijn naam is Jannie Hartkoren. Tot mijn pensioen heb ik gewerkt als verpleegkundige op diverse afdelingen van het ziekenhuis. Daarnaast ben ik moeder van 2 kinderen en oma van 4 kleinkinderen.
In 2018 heb ik Esther leren kennen doordat haar Alexander in mijn woonplaats beroepen is als predikant en zij hier naartoe verhuisden. Door haar schilderkunst en verhalen daarbij ging er een wereld voor mij open.

Voor mijn ontmoeting met Esther kende ik nog geen verhalen van misbruik van nabij en het raakte mij enorm en het liet me ook niet meer los.
jannie-nb-2020-1
Sindsdien hebben we samen veel gepraat en ik raakte meer en meer geïnteresseerd in de thematiek van huiselijk geweld en seksueel misbruik. Vorig jaar vroeg Esther of ik binnen het bestuur van de Stichting Kunst uit Geweld mee wilde werken. Daar twijfelde ik geen moment aan.

Mijn hobby / passie is hardlopen ik doe dat 3x per week in clubverband het is heerlijk om zo buiten te sporten, als je geen fysieke klachten hebt kan ik het iedereen aanbevelen.
Bedankt voor het lezen.

Namens Kunst uit Geweld
Esther Veerman