logo
Hallo ,Welkom bij de vijfde nieuwsbrief van Stichting Kunst uit geweld. Wij willen je bedanken voor je interesse in onze Stichting in de afgelopen periode.
Onze nieuwsbrief staat dit jaar in het teken van ons tienjarig bestaan. 19 Mei vierden we ons 10 jarig bestaan met een thema middag en de start van een tentoonstelling rond de boekpresentatie van het boek: "Kracht uit geweld, trauma in beeld door lotgenoten". Het was een bijzondere en geweldige dag met een groot aantal van de Kunstenaars en diverse sprekers. We vertellen je graag iets meer hierover en delen enkele van de mooiste foto's!

Mocht je verder willen afzien van het lezen van onze nieuwsbrief dan kun je onderaan deze nieuwsbrief je ook afmelden.

Veel leesplezier!

"Kracht uit geweld" 19 mei (-17 juni)

- Boekpresentatie "Kracht uit geweld; Trauma in beeld door lotgenoten"

En toen lag 19 mei weer achter ons! Maar wat was het een fantastische middag!
Allereerst om iedereen weer terug te zien. Nee helaas niet iedereen. We misten Veronica, Vicky, Hilde en Marycoba die (voor een groot deel) in het buitenland wonen en er niet bij konden zijn. Mede dankzij hen is het boek niet alleen internationaal maar heeft het ook zoveel meer dimensie.
Dan misten we natuurlijk ook Mariëtte en Yari die vanwege ziekte niet bij ons waren. Ziekte is iets dat deels met ons meegaat omdat een deel van ons lijf meer kwetsbaarheid heeft dan iemand die niet gekwetst is eerder in haar of zijn leven. En ja, het kan ook gewoon pech zijn.
En we misten Renate. Zij kon niet bij ons zijn, omdat ze heel veel dingen aan haar hoofd had en daarom niet aanwezig kon zijn. Haar beeld ontroert velen, zowel tijdens de tentoonstelling als in het boek.
Zo stonden we samen met allen die er wel waren op het podium. Met het gloednieuwe boek:

KRACHT UIT GEWELD: TRAUMA IN BEELD DOOR LOTGENOTEN.

Het heeft mijzelf diep ontroerd. Ik vond het ook super-stoer. Wij staan niet bekend om het blaken van zelfvertrouwen, en opeens is er dan een boek, waarin wij naar voren durven komen: met iets van onszelf. Een beeld, een woord van wat diep in ons leeft en weergeeft hoe we ons hebben gevoeld. Dat niet alleen, maar ook heeft ieder van ons woorden gegeven aan wat we een ander gunnen, wat we willen meegeven aan de wereld. Een handreiking, een oproep, bemoediging... een woord van hoop.

We hopen als Stichting dat het boek veel mensen mag bereiken, vooral bemoedigen en de moed mag geven om zich uit te spreken: over wat je is overkomen, en ook, wat we samen zouden kunnen doen om (onze) kinderen veiligheid te bieden. Een wereld die vol is van kleur, liefde, warmte... hoop.

Wil je het boek ook kopen? Dat kan via https://shop.buijten.nl/product/kracht-uit-geweld/ Het boek kost €18,50 zolang de voorraad strekt.

Hartelijke groet,
Esther Veermanfoto: Boekpresentatie met overhandigen boek aan de Kunstenaars! Van links naar rechts: Merijn Wijma - redactrice van Buijten&Schipperheijn, Esther Veerman - auteur en eindredactie, Janneke Nijboer - kunstenaar, Nico van Oosten - kunstenaar, Dieke de Jong - kunstenaar, Ingrid von Weersch - kunstenaar, Trianda Yuliasti - kunstenaar, Jennie Sloof - kunstenaar, Joke Bot, kunstenaar; groot moment!
7D1_8775
- themamiddag "Kracht uit geweld"
Rondom het thema huiselijk geweld en seksueel misbruik valt zoveel te zeggen en te vertellen. Zowel vanuit ervaringsdeskundigheid als vanuit het recht of vanuit de kant van professionaliteit. Toch is er ook nog zoveel dat daarin gedeeld kan worden en zeker samen. Deze themamiddag hebben we ervaringsdeskundigheid en professionaliteit bij elkaar trachten te brengen zoals we dat ook in het boek hebben geprobeerd. Want waar de ervaring en de kennis elkaar kunnen versterken, valt misschien nog zoveel winst te behalen.
Daarom was het ook zo fijn om mw. Ineke Boerefijn van het College voor de Rechten van de Mens aan het woord te kunnen laten en (via de livestream) mw. Andrea Walraven, internationaal Trauma Expert. Vanuit verschillende invalshoeken hebben we naar trauma gekeken, geluisterd en vanuit de zaal ook vragen beantwoord tijdens het forum. Voor wie wil is de tekst van mw Boerefijn nog beschikbaar. Mail daarvoor even naar esther@kunstuitgeweld.nl

foto: Forum met sprekers Ineke Boerefijn, Andrea Walraven (via beeldscherm) en Esther Veerman, Alexander Veerman deelname forum en middagvoorzitter Karin Somhorst
Themamiddag Sliedrecht mei 22 - 8

19 mei - 17 juni : Tentoonstelling Kracht uit geweld 2022 Bibliotheek AanZet Sliedrecht

- tentoonstelling
7D1_8663
Tentoonstelling bibliotheek Aan Zet 13
2022-05-19 12.13.00
Tijdens de themamiddag werd de tentoonstelling: KRACHT UIT GEWELD geopend door Maria van den Ham, raadslid voor ProSliedrecht. Zij maakte zich al eerder sterk voor de strijd tegen huiselijk geweld en / of seksueel misbruik tegen vrouwen in Sliedrecht. Bijzonder was dan ook haar getuigenis over haar eigen jeugd tijdens haar korte toespraak. En het laat eens te meer zien, hoeveel mensen lijden onder geweld in onze samenleving. Het is zo belangrijk dat verhalen gedeeld en verteld mogen worden en dat we niet langer wegkijken. We zijn dan ook enorm dankbaar geweest voor de gastvrije manier waarop Bibliotheek AanZet ons al deze weken heeft ontvangen. Dat was buitengewoon hartverwarmend. Ook voor de bezoekers. De kunst had een prachtige plek. Bezoekers konden in alle rust rondkijken en als ze wilden even praten. Twee keer was ik (Esther) er voor een Meet&Greet (een kopje koffie en voor wie wilde een gesprek. Ook dat was goed.

wat komt

- Online tentoonstelling op onze website
Opnieuw willen we een online tentoonstelling gaan houden van één maand - oktober 2022 - en we nodigen jou uit om mee te komen doen. Deelname gaat altijd in overleg. Heb jij werk gemaakt en zou je dat willen delen via een online tentoonstelling om aandacht te vragen voor de gevolgen van (huiselijk en/ of seksueel en/ of andere vormen van) geweld door middel van kunst? Neem contact op met Esther Veerman , esther@kunstuitgeweld.nl o.v.v. deelname online tentoonstelling. Ik hoor graag van je.
7D1_8681
- Lotgenotengroep met thema-avonden
We hebben nog een zomervakantie die voor ons ligt, en het is ook goed om even tot rust te komen voor zover dat lukt natuurlijk. In het najaar zijn we van plan om opnieuw een oproep te gaan doen voor een lotgenotengroep in Sliedrecht e.o. (Alblasserwaard).
Linda van der Plas (maatschappelijk werk), Alexander Veerman (partner-ervaringsdeskundige en geestelijk verzorger) en Esther Veerman (ervaringsdeskundige huiselijk geweld en seksueel misbruik) zullen de avonden gaan leiden. De bedoeling is om die avonden in de winter te gaan organiseren. Avonden die 7 x plaats zullen hebben met een frequentie van 1x per 14 dagen.
Het is fijn als je naast de avonden ook zelf wel een aanspreekpunt hebt om ook je verhaal te kunnen (blijven) doen. En voorafgaand aan de avonden is het de bedoeling om een intake te houden. Dat houdt eigenlijk in, dat Linda en Esther een kopje koffie / thee met je drinken en overleggen wat je wensen zijn en verlangens voor dit groepswerk, maar ook of de groep bij jou past en jij op dit moment het beste geholpen bent bij een groep als deze. Daar kunnen we het over hebben. En zo niet, dan zijn er misschien ook andere manieren om in gesprek te gaan?
Wil jij deelnemen aan de lotgenotengroep? Mail dan naar esther@kunstuitgeweld.nl o.v.v. deelname lotgenotengroep. We horen graag van je.
image2
Email Marketing Powered by MailPoet