logo
Hallo ,

Welkom bij de vierde nieuwsbrief van Stichting Kunst uit geweld. Wij willen je bedanken voor je interesse in onze Stichting in de afgelopen periode.
Onze nieuwsbrief staat in het teken van ons tienjarig bestaan. 19 Mei aanstaande gaan we dat vieren met een thema middag en tentoonstelling rond de boekpresentatie van het boek: "Kracht uit geweld, trauma in beeld door lotgenoten".
Naast het mooie boek heeft Esther nog geschilderd en was het een indrukwekkende tijd na alle commotie rond "The Voice". Belangrijk om door te gaan met ons werk als Stichting en als lotgenoten onze verhalen te blijven delen.

Mocht je verder willen afzien van het lezen van onze nieuwsbrief dan kun je onderaan deze nieuwsbrief je ook afmelden.

Veel leesplezier!

Blijven luisteren, delen en aandacht vragen

Wanneer je trauma overkomt is niets zo belangrijk dat er iemand is die naar je luistert. En dat je je verhaal uiteindelijk ook kunt delen als je zover bent. Veel verhalen zijn losgekomen bij mensen naar aanleiding van The Voice, maar sowieso, door wat telkens en steeds meer gedeeld wordt ook in de media.
Het is goed om blijvend aandacht te vragen voor een maatschappelijk probleem dat onder ons is. Door aandacht te vragen voor de gevolgen hopen wij natuurlijk ook de bron te benoemen. Het begint bij wederzijds respect van elkaars grenzen en het besef van (het gebruik van) macht.

Veilig Thuis en Vrouwenopvang

Door de jarenlange samenwerking ontstaan soms waardevolle contacten. Door een tentoonstelling of workshop in een gemeente. Zoals we in Apeldoorn zelfs twee keer een tentoonstelling hebben gedaan met de gemeente en een workshop samen met de Vrouwenopvang. Veilig Thuis bestond vijf jaar en zij kozen een schilderij uit:

Horizon (voor de Vrouwenopvang): Vrijheid en ruimte om te spelen. Mogen ontdekken wie je mag zijn en opademen soms door heel veel heen of na lange tijd...
Dit schilderij heb ik (Esther) de afgelopen maanden geschilderd en het is afgelopen april aangeboden bij de opening van de nieuwe Vrouwenopvang Apeldoorn/Arnhem door 4 gemeenten.

Against all odds: Tegen de storm in ontstaat soms de ruimte om door te gaan. Door verdriet en storm heen gaat het leven verder. Soms geloof je het zelf niet, verwacht je niet dat er nog een weg is. En de weg is vaak ook enorm eenzaam. Maar de lucht kan toch openbreken en de weg kan opeens toch weer een beetje begaanbaar worden.
IMG_20220324_134929 horizon
against all odds

Kracht uit geweld, trauma in beeld door lotgenoten

Stichting Kunst uit geweld bestaat 10 jaar. Dat is niet zomaar een periode. Dat is een hele lange tijd, waarin wij met elkaar hebben geprobeerd meer aandacht te krijgen voor de gevolgen van huiselijk geweld en seksueel misbruik.
Steeds opnieuw hoor en merk ik aan vrouwen van elke leeftijd, maar ook aan mannen die ik spreek, hoe moeilijk het is om woorden te vinden voor wat je is overkomen. Het overschrijden van jouw grenzen op vaak subtiele wijze in het begin maar soms ook ronduit heel brute wijze kan iemands taal totaal de pas afsnijden.
Het is heel bijzonder om te ontdekken dat ons brein wel heel vaak een uitweg zoekt om toch wel te uiten wat ons dwarszit. En kunst helpt om te uiten. Daarom is denk ik onze Stichting op onze eigen bescheiden manier een hulpmiddel om lotgenoten te helpen een weg te vinden om zich te uiten.
Juist dat samen delen heeft ook mijzelf erg geholpen. Ik heb er de afgelopen 10 jaar ontzettend veel van geleerd. En ik ben jullie allemaal heel heel erg dankbaar. Dank jullie wel, voor alle wijsheid die jullie met mij hebben gedeeld in wat jullie hebben laten zien. In de woorden ook die daarbij vaak aarzelend toch zijn gesproken. Hoe moeilijk het vaak ook was, het is ook heel erg kostbaar.
Daarom wilden wij graag iets daarvan in een boek neerleggen. En zo is het gekomen dat er nu een boek gaat uitkomen. Dat dat heel bijzonder is verlopen, daarover gaat deze nieuwsbrief.
Kracht uit geweld

15 kunstenaars/ lotgenoten werken mee !

Allereerst zijn zoveel mogelijk kunstenaars benaderd die de afgelopen 10 jaar aan een van de 30 tentoonstellingen hebben meegewerkt. We hebben samen aan zoveel projecten meegewerkt en van al die mensen hebben 15 kunstenaars/ lotgenoten gereageerd uit binnen- en buitenland. Veronica Wanchena alias Gabriel Orion Marie (USA), Hanny Lynch, Dieke de Jong, Marycoba, Mariëtte Schrijver, Ingrid von Weersch, Jennie Sloof, Nico van Oosten, Hilde Moreel (België) , Janneke Nijboer, Renate, Vicky Stata (USA) , Yari Amaruq, Trianda Yuliasty en Joke Bot. Sowieso was het al heel erg leuk om weer van elkaar te horen, maar de bijdragen die we van jullie kregen waren ook ontroerend, krachtig, indrukwekkend en in één woord: hoopvol.
Het boek cirkelt daarom ook telkens om deze waardevolle bijdragen. Maar dat niet alleen.
We wilden het boek ook nog meer meegeven. Verdieping over wat de impact van trauma is. Over wat verbeelding kan betekenen voor iemand die kunst maakt. En Alexander Veerman schreef als partner een hoofdstuk over wat het kan inhouden om jarenlang deel uit te maken van een gezin waarin iemand anders (ik) probeer een weg te vinden uit trauma (om te gaan met…)
Het boek is al te bestellen: https://shop.buijten.nl/product/kracht-uit-geweld/ en is ook te koop op 19 mei voor de prijs van €18,50.

We vieren 19 mei met een thema middag!

19 mei themamiddag Kracht uit geweld
Het programma van de middag is als volgt:
14.00 ontvangst met koffie en thee
14.20 lezingen met
Esther Veerman (kunstenaar en ervaringsdeskundige)
Ineke Boerefijn (College voor de Rechten van de Mens)
Andrea Walraven-Thissen (Internationale expert psychosociale hulpverlening)
Afgewisseld met muziek van Dieke de Jong
16.00 forum
16.30 presentatie van het boek
Kracht uit geweld. Trauma in beeld door lotgenoten’.
Aansluitend opening tentoonstelling ‘Kracht uit geweld’.
16.45 hapje/drankje en wandeling naar tentoonstelling ‘Kracht uit geweld’ Bibliotheek AanZet, Scheldelaan 1 (eindtijd +/- 17.40)
Informatie themamiddag:
Tijdens de thema-middag gaan we met elkaar in gesprek over de maatschappelijke en politieke implicaties van huiselijk geweld en seksueel misbruik, samen met Ineke Boerefijn van het College voor de Rechten van de Mens. Esther Veerman, oprichter van Stichting Kunst uit geweld, zal als ervaringsdeskundige iets vertellen over de gevolgen van seksueel misbruik en haar weg naar herstel. Vooral kunst heeft voor haar een grote rol gespeeld op haar weg naar herstel en bovenal de contacten met tal van lotgenoten gaandeweg de jaren. Andrea Walraven-Thissen werkt als internationale expert psychosociale hulpverlening in verschillende landen, met name bij grote rampen. Op deze middag zal zij ingaan op de dynamiek van schuld en schaamte ten gevolge van huiselijk geweld en seksueel misbruik. Hoe werkt trauma door in je verdere leven? Ervaringsdeskundige Dieke de Jong zal vanuit een van haar gedichten een lied ten gehore brengen. Al tijdens eerdere tentoonstellingen heeft zij op deze wijze meegewerkt en we zijn heel blij dat ze ook deze keer een van haar liederen met ons wil delen.

Wil je deelnemen aan de themamiddag? geef je op via: esther@kunstuitgeweld.nl

Van 19 mei tot 17 juni een unieke tentoonstelling in Bibliotheek AanZet in Sliedrecht

Onze core-business is alle jaren geweest om samen met lotgenoten / kunstenaars onze verhalen te vertellen door middel van kunst. Een podium om deze kunst te delen en te tonen is ditmaal Bibliotheek AanZet in Sliedrecht.
De kunst die voor een deel ook in het boek “Kracht uit geweld, Trauma in beeld door lotgenoten” te zien is, wordt hier tentoongesteld. Men kan in alle rust de kunst op zich in laten werken. En ook later nog hierover met ons in gesprek gaan.
Zoals altijd heeft deze tentoonstelling ook tot doel, om aan burgers en belangstellenden te laten zien, welke gevolgen huiselijk geweld en / of seksueel misbruik heeft. De indruk die de kunst maakt is een heel kleine afspiegeling van wat de maker voelt, heeft ervaren tijdens het maken van het kunstwerk.
Het is een hele kleine weergave van de innerlijke groef, het innerlijke spoor van de emotie die het werk achtergelaten heeft. Wij nodigen u, samen met alle kunstenaars en de Bibliotheek AanZet van harte uit, om te komen kijken tussen 19 mei en 17 juni 2022. Scheldelaan 1, Sliedrecht. debibliotheekaanzet.nl

Hilde Moreel - collage : te zien tijdens de tentoonstelling
HildeMoreel3
Bedankt voor het lezen.

Namens Kunst uit Geweld
Esther Veerman
Email Marketing Powered by MailPoet