logo
Hallo ,

Welkom bij de derde nieuwsbrief van Stichting Kunst uit geweld. Wij willen je bedanken voor je interesse in onze Stichting in de afgelopen periode. In onze nieuwsbrief willen we aandacht besteden aan ons tienjarig bestaan dit jaar. We zijn daarom druk bezig met een groot project: het schrijven van een boek en het plannen van een project daarom heen. En we blikken terug op de afgelopen periode.

Elke keer zal ook een van onze Kunstenaars zich aan je voorstellen in de rubriek: Kunstenaar in the spotlight.

Mocht je verder willen afzien van het lezen van onze nieuwsbrief dan kun je onderaan deze nieuwsbrief je ook afmelden.

Veel leesplezier!

Kunstenaar in de spotlight

Hallo, ik ben Esther (53), getrouwd en moeder van een inmiddels volwassen zoon. Op 26-jarige leeftijd kon ik niet langer ontkennen (bij de geboorte van mijn kind), dat ik een pijnlijk verleden van seksueel misbruik vanaf mijn vroege kindertijd had meegemaakt. Dat misbruik had een slijtende laag achtergelaten in mijn geest en lichaam zeker ook omdat het zo lang had voortgeduurd en zulke ernstige vormen had kunnen aannemen. De gevolgen van het misbruik waren echter ook ernstig. Ik heb niet de moeder en partner kunnen zijn zoals ik me altijd heb voorgesteld. Niet kunnen deelnemen aan het arbeidsproces zoals ik graag had gewild en mijn lichaam laat me nu ook meer en meer in de steek. Toch heb ik het nooit opgegeven, ook niet in de jaren dat ik geen gehoor vond binnen de psychiatrie en als “onbehandelbaar” door het leven ging. Uiteindelijk vond ik via een second opinion toch nog de juiste traumatherapie en die therapie heb ik vorig jaar afgesloten.

Een rode draad door mijn leven is altijd expressie geweest, in tekenen, schilderen en het schrijven van gedichten. Wat ik niet kon vertellen vele jaren lang, kon ik wel uitdrukken in beeld en vorm. Bizar was dat die tekeningen die onder het bed werden geschoven en vanuit het onderbewustzijn er wel “uit moesten” niet meegenomen werden in de reguliere psychiatrie. Uit angst voor decompensatie werd er gezegd. Vele jaren later kon ik ze gelukkig alsnog integreren in de latere traumatherapie en heb ik het als helend ervaren om de kunst toch te mogen integreren en er woorden aan te geven.

Zo heb ik nog diep in de traumatherapie Stichting Kunst uit geweld opgericht. Dit deed ik vanuit een ervaring met een internationale tentoonstelling in New York waaraan ik heb deelgenomen. Ik wist gewoon dat ik er iets mee zou willen doen in Nederland maar niet goed hoe. Zo is de zoektocht begonnen om samen met burgerlijke gemeenten EN met lotgenoten telkens opnieuw tentoonstellingen te organiseren in gemeentehuizen, buurthuizen, bibliotheken enz.

Het heeft mijzelf ook geholpen op mijn weg naar Heelwording. Niets is zo krachtig als de kracht die we vinden in de aarzelende stappen die we elkaar zien zetten op weg naar Heelwording. En te zien welke schitterende mensen we eigenlijk zijn. Gewone mensen met de pech dat we trauma hebben opgelopen. Dat wel. En ook met de overtuiging dat de maatschappij meer doordrongen moet raken van het maatschappelijke probleem waar we samen voor staan. En ook samen moeten zien op te lossen. Ik ben en blijf strijdbaar. Want het joods gezegde luidt: als je één mens helpt help je de wereld. En wij helpen elkaar.
Esther-Veerman-drieluik-1320x954

Wat komt:

- Boekproject: Kracht uit geweld, de strijd tegen huiselijk geweld en seksueel misbruik in beeld gebracht door middel van Kunst
Al enkele maanden zijn we druk met de voorbereiding van een groot boekproject: Kracht uit geweld, de strijd tegen huiselijk geweld en seksueel misbruik in beeld gebracht door middel van Kunst. Onze Stichting bestaat binnenkort 10 jaar. We willen dat natuurlijk vieren. Maar dat niet alleen. Het doel van onze Stichting is altijd geweest om mensen een podium te bieden om hun verhalen te delen met anderen door middel van kunst. Daarnaast is het ook zo van belang gebleken zeker de afgelopen tijd van de pandemie om telkens opnieuw aandacht te vragen voor de gevolgen van geweld en om de kwetsbaarheid binnen de samenleving aan te geven. We zijn er allemaal kwetsbaar voor. Het is nooit ver weg.
Daarom zijn we een uniek project gestart. Samen met een aantal kunstenaars die ook in achterliggende jaren met ons hebben meegewerkt aan tentoonstellingen, schrijven wij dit boek. En ook zal iets van hun kunst in het boek getoond worden. Daarnaast zullen ook andere auteurs aan het woord komen die bijvoorbeeld iets zullen zeggen over wat het betekent om als partner van een overlevende van geweld de moeilijke tijd na geweld samen door te komen. Of een auteur schrijft iets over het belang van creativiteit naast het kunnen vertellen van je verhaal in de moeilijke weg van verwerking. Ook zal er aandacht zijn voor de maatschappelijke consequenties van geweld. We denken tenslotte dat het een boek zal zijn van hoop. Want overlevenden van geweld zijn toch maar mensen die blijven volhouden tegen de klippen op. Mensen die ons een verhaal te vertellen hebben. Het enige dat wij hoeven doen is oprecht luisteren naar hun verhaal.
- 10 jarig bestaan Stichting Kunst uit geweld
10 Jaar geleden is het allemaal begonnen met onze Stichting Kunst uit geweld! Eigenlijk daarvoor al natuurlijk maar daarover zo dadelijk nog meer. De strijd tegen de gevolgen van huiselijk geweld en seksueel misbruik, daar maken we ons al 10 jaar sterk voor. En dat doen we samen met heel bijzondere, talentvolle en veelzijdige lotgenoten en kunstenaars. En dat niet alleen, ook gemeenten, bibliotheken, universiteiten en hogescholen, buurthuizen en nog veel meer, hebben samen met ons de schouders daaronder gezet. En we hebben burgers, professionals en vele anderen daarmee bereikt. En we gaan ook gewoon door. Want we hebben gemerkt dat hoe klein en bescheiden onze Stichting misschien ook is, we toch mede met alle andere mensen in Nederland en daarbuiten een verschil aan het maken zijn. Het gaat misschien langzaam maar we geven niet op. Want ieder kostbaar mens telt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat was:

- Orange the World 2020 Arnhem
In samenwerking met de Soroptimisten Arnhem hebben we afgelopen jaar een prachtige buitententoonstelling weten te realiseren op het Audry Hepburn Plein. Deze unieke tentoonstelling heeft gedurende de #OrangetheWorld dagen daar gestaan en veel aandacht gekregen van iedereen die over het plein liep. Samen met Vicky, Veronica, Mariëtte Schrijver, een anonieme kunstenaar en Esther Veerman kon deze tentoonstelling tot een succes worden.
web-AA-A-DSC09283
- Online tentoonstelling #ikkomtevoorschijn 2020
De hele maand november was de online tentoonstelling te zien op onze website met de naam:
“Ik kom tevoorschijn - Kunst vanuit verhalen van huiselijk geweld en/of seksueel misbruik tijdens de corona-crisis". Ook via Twitter kreeg deze tentoonstelling heel veel aandacht en de deelnemende kunstenaars hebben via deze weg meer aandacht voor hun werk gekregen dan we eerder voor mogelijk hadden gehouden. Een groot succes dat we ook beslist nog een keer gaan herhalen op de een of andere manier.
IMG_20201125_094541976 (1)
Bedankt voor het lezen.

Namens Kunst uit Geweld
Esther Veerman