Jimmy Groen (1962)

Wie als kind gewelddadige gebeurtenissen meemaakt kan daar later in de volwassenheid veel last van hebben. Beste zou zijn, die nare gebeurtenissen te verwerken, een plek te geven en een bestendig en gelukkig leven op te bouwen. Soms lukt dat helemaal niet, omdat het allemaal te ingrijpend was, te langdurig, te zwaar, te ingewikkeld. Of het wordt niet verwerkt omdat in de volwassenheid de juiste hulp niet werd geboden en begrip en steun ontbrak. Of erger, omdat de gevolgen van zulke gebeurtenissen nergens werden begrepen en dan opzettelijk tegen je werden gebruikt, waardoor alles verergerde en het opbouwen van een leven nog weer moeilijker werd. Veel mensen die in hun jeugd ernstig getraumatiseerd worden hebben hier mee te maken. Ik ook. Vaak blijven de gevolgen in het verborgene, onzichtbaar voor anderen. Het onzichtbare hiervan kan zichtbaar worden gemaakt door het te uiten in creativiteit. Hierbij staat niet zozeer de techniek, maar de emotie en/of de verwerking centraal, de expressie is het doel.

Sinds 1992 maak ik expressief werk, rondom thema’s uit mijn jeugd. Kind mocht en kon ik nooit zijn, mijn ‘zelf’ is als kind volledig door anderen met veel geweld en haat afgebroken. Dat is de reden dat in mijn werk vaak kinderen voorkomen en nare dingen te zien zijn. De werkvormen zijn zeer divers qua techniek en materiaal. Meestal gebruik ik penseel, potlood en pastelkrijt, maar ik heb ook objecten gemaakt en expressief gewerkt door middel van glas en in ‘mixed media’, zoals via digitale expressie.

Kunst uit geweld. Dat voelt, alsof op een platgetreden, verwoest landschap een mooie bloem kan groeien, het begin van een nieuwe tijd. Waarin met kunst iets getoond wordt van de vreselijke wereld achter kindermishandeling. Een nieuwe tijd, waarin we hopelijk het geweld tegen kinderen én volwassenen achter ons kunnen laten.

Omdat techniek toch belangrijk is om van expressie ware kunst te maken, volg ik nu een deeltijd opleiding tekenen/schilderen aan een Kunstacademie in België. Daarmee hoop ik in de toekomst de boodschap van ‘Kunst uit geweld’ nog beter te kunnen uitbeelden.