Kunstenaars

Mia Meijers

Hoewel geen slachtoffer of ervaringsdeskundige houd het thema huiselijk geweld en misbruik mij bezig.

Na bijna 40 jaar in de jeugdzorg/ kinderbescherming gewerkt te hebben, heb ik op latere leeftijd de kunstacademie in deeltijd gevolgd, naast mijn werk.

In mijn schilderijen & textiele werkvormen, komen creativiteit en werkervaring samen om huiselijk geweld en kindermisbruik onder de aandacht te brengen.

Ik heb ( ik ben nu gepensioneerd) nog een missie om duidelijk te maken dat huiselijk geweld niet kan en misbruik moet stoppen. Ik heb gemerkt dat kunstvormen vaak beter werken dan een lezing of artikel. Het wordt tastbaar en confronteert. Mensen vinden het soms moeilijk om naar te kijken.

Dat is ook wat ik zoek, bewustwording en daardoor, al is het maar één iemand,  die opkomt voor een kind in de knel.

Toelichting bij de foto’s :

De poppen met tekst op hun stoffen buik horen bij een installatie van een 30- tal poppen. Zij staan voor de dodelijke slachtoffers van huiselijk geweld die de laatste 10 jaar in Nederland zijn gevallen. Op de rug staan het geslacht,  de geboortedatum en leeftijd op het moment van overlijden van de kinderen.

Ik maak ook jurkjes rond het thema misbruik. Op de foto’s van de jurkjes staan de voor- en achterkant (het is  even puzzelen wat bij wat hoort) .

Ik kies bewust voor een kleine maat, maat 86 ongeveer voor een 2 jarig kind, om duidelijk te maken dat het bij misbruik vaak om heel kleine kinderen gaat.

1 jurkje heeft in de zoom de tekst ” every life has a story” . Op het jurkje heb ik halve gezichten van oude vrouwen geborduurd. Mijn idee hierbij is dat je aan de buitenkant van iemand niet ziet wat zijn levensverhaal is, je ziet maar een beperkt deel van iemand.

De kleine objecten spreken voor zich. Een baby in een schelp en een beschadigde body van een popje.

Mia wil graag meewerken aan tentoonstellingen en congressen met haar werk.
Wil je meer weten over Mia en haar werk: neem gerust een kijkje op de website meijersmia.jouwweb.nl en op de instagram pagina.