Opening tentoonstelling “Kracht uit Geweld” in Vriezenveen.

Op 23 november om 14:30 uur start de inloop met koffie en om 15:00 opent Jan Binnenmars, wethouder van Twenterand de tentoonstelling “Kracht uit Geweld” in Vriezenveen

De tentoonstelling is te zien van 23 november 2015 tot 6 januari 2016 op het gemeentehuis in Vriezenveen, Manitobaplein 1 te Vriezenveen.

Op deze tentoonstelling kunt werk zien van kunstenaars die geweldservaringen met zich meedragen van huiselijk en/of seksueel geweld. U vraagt zich misschien af waar het voor nodig is om een tentoonstelling te organiseren – huiselijk/seksueel geweld en kunst – specifiek te benoemen? Waarom zou je aandacht moeten besteden aan het feit dat mensen geweldservaringen meegemaakt hebben en daarover kunst maken?

De ervaring leert dat je er niet zomaar over praat, wanneer je huiselijk of seksueel geweld hebt meegemaakt. Er heerst niet alleen nog altijd een taboe in de samenleving om over dergelijke pijnlijke zaken te praten. Bovendien is het emotioneel belastend en pijnlijk om aan dit soort ervaringen woorden te geven. Soms werkt het dan beter om er dan tekeningen, schilderijen, beelden of gedichten over te maken, en er later voorzichtig woorden aan te geven. Zo kan het, soms na een lang en intensief proces, van vreselijke beelden en nachtmerries een betekenisvolle plek krijgen in iemands levensgeschiedenis.

Wat wij u in deze tentoonstelling willen laten zien is welke gevolgen geweld kunnen hebben. Wat betekent het om sporen van geweld mee te dragen in een mensenleven? De verschillende uitdrukkingen daarvan vindt u terug bij het werk van de deelnemers aan de tentoonstelling. Verderop in de Catalogus hebben de deelnemers ook zelf geprobeerd daar woorden aan te geven. Heel indrukwekkende getuigenissen.

Voor vragen over de tentoonstelling mail: esther@kunstuitgeweld.nl