Opening tentoonstelling “Kracht uit Geweld” in Vroomshoop

Op 11 januari om 15.00 uur opent burgemeester Cornelis Visser de tentoonstelling “Kracht uit Geweld” in Vroomshoop.

De tentoonstelling is van 11 januari 2016 tot 1 maart 2016 te zien in Het Punt te Vroomshoop, Burg. Koetjesweg 2-4 te Vroomshoop.

Op deze tentoonstelling kunt werk zien van kunstenaars die geweldervaringen met zich meedragen van huiselijk en/of seksueel geweld. U vraagt zich misschien af waar het voor nodig is om een tentoonstelling te organiseren – huiselijk/seksueel geweld en kunst – specifiek te benoemen? Waarom zou je aandacht moeten besteden aan het feit dat mensen geweldervaringen meegemaakt hebben en daarover kunst maken?

De ervaring leert dat je er niet zomaar over praat, wanneer je huiselijk of seksueel geweld hebt meegemaakt. Er heerst niet alleen nog altijd een taboe in de samenleving om over dergelijke pijnlijke zaken te praten. Bovendien is het emotioneel belastend en pijnlijk om aan dit soort ervaringen woorden te geven. Soms werkt het dan beter om er dan tekeningen, schilderijen, beelden of gedichten over te maken, en er later voorzichtig woorden aan te geven. Zo kan het, soms na een lang en intensief proces, van vreselijke beelden en nachtmerries een betekenisvolle plek krijgen in iemands levensgeschiedenis.

Wat wij u in deze tentoonstelling willen laten zien is welke gevolgen geweld kunnen hebben. Wat betekent het om sporen van geweld mee te dragen in een mensenleven? De verschillende uitdrukkingen daarvan vindt u terug bij het werk van de deelnemers aan de tentoonstelling. Verderop in de Catalogus hebben de deelnemers ook zelf geprobeerd daar woorden aan te geven. Heel indrukwekkende getuigenissen.

Voor vragen over de tentoonstelling mail: esther@kunstuitgeweld.nl