,

Blootgelegd – geeft trauma een gezicht

Een boek waarin een aantal portretten van mensen weergegeven worden in beeld en door middel van interviews, waarin op pure en kwetsbare wijze mensen hun verhaal vertellen. Verhalen van aangrijpende gebeurtenissen die hun leven hebben getekend. Vaak al op jonge leeftijd, en die gevolgen hebben voor de rest van hun leven. Verhalen die gehoord en gelezen moeten worden omdat empathie mensen verbindt met elkaar. En dat hebben we zoals de auteurs van dit boek geloven, juist in deze tijd zo hard nodig.

Esther Veerman, de oprichter van Stichting Kunst uit geweld is ook gevraagd in dit boek haar verhaal te vertellen. En ook zij is gefotografeerd op een manier die gevoelig en kwetsbaar is. Het valt niet mee om telkens opnieuw je verhaal te vertellen. Zeker niet, als het gaat om kindermisbruik. En al helemaal niet als het je familie betreft. Het zijn dilemma’s waar iedereen die ermee te maken heeft zich telkens weer voor geplaatst voelt. Zwijg ik, of doorbreek ik dit zwijgen toch omwille van mijn eigen genezing en probeer ik een weg te vinden naar een kwalitatief beter leven?

Ik (Esther) heb een lange weg af moeten leggen. Zo heb ik veel crisisopnamen in de psychiatrie achter de rug, fout-diagnoses moeten bijstellen, zowel in de psychiatrie als in de reguliere geneeskunde. Vaak heb ik moeten horen dat pijn en lijden “tussen de oren” zat. En nu jaren later en veel wijzer geworden weet ik dat ook het lichaam veel te lijden heeft gehad onder alle trauma uit de jeugd. Een lichaam slaat immers herinneringen op? En dat vertaalt zich later toch op de een of andere manier terug. De weg is dus nog niet voorbij, maar het is wel een weg met hoop geworden.
En zo probeer ik samen met anderen van onze Stichting ook weer van die hoop uit te delen.

Leest u gerust het interview in het bijzondere boek! Naast natuurlijk alle andere indrukwekkende en verhalen die zeer de moeite waard zijn van het lezen!.
https://blootgelegd.info

Het boek Blootgelegd is te verkrijgen via de Uitgever.
https://bookshop.uitgeverijblooming.nl/winkel/boeken/blootgelegd-marijke-kolk-margriet-wentink-9789082998900